Psykofyysinen fysioterapia
Sinulla voi olla mielenterveyden ongelmia, neurologinen sairaus, tuki- ja liikuntaelin sairaus tai neuropsykiatrinen häiriö (esim. AD(H)D, Asperger, autismi).
Psykofyysinen fysioterapia sopii ihmisille, joilla on mm.
- stressioireita, jännittyneisyyttä, väsymystä, uupumusta
- pitkittynyt kiputila, esim. selkäkipu, erilaisia päänsärkyjä, vaikeita kiputiloja kuten CRPS
- hengitysvaikeuksia
- alakuloisuutta, masennusta
- haittaavaa ahdistusta tai ahdistuneisuushäiriöitä: pelkoja, paniikkihäiriö, yleistynyt ahdistuneisuushäiriö, pakko-oireinen häiriö, traumaperäinen stressihäiriö
- unihäiriötä tai unettomuutta: nukahtamisvaikeus, katkonainen uni eli vaikeus pysyä unessa, liian varhainen herääminen, virkistämätön uni
- vireystilan tunnistamisen ja säätelyn vaikeuksia
- tarkkaavuus- ja keskittymisvaikeuksia
- kehon tiedostamisen ja hallinnan vaikeuksia, jotka näkyvät usein perusliikkumisessa
Jos jäit pohtimaan sopiiko psykofyysinen fysioterapia sinulle,
niin soita ja keskustellaan tilanteestasi.
fysioterapeutti Hannele Laitinen
Nuoren kuntoutujan kokemuksia psykofyysisestä fysioterapiasta migreeniin, ahdistukseen ja oksentamisen pelkoon liittyen; Mistä apua, kun nuori pelkää mennä kouluun?https://aidant.fi/ajankohtaista/asiakashaastattelut/143-mista-apua-kun-nuori-pelkaa-memma-kouluun
Psykofyysinen fysioterapia
- opettele pysähtymään kehon äärelle ja tuntemaan sen kautta uudella tavalla
Psykofyysinen fysioterapia perustuu kokemukselliseen oppimiseen, jossa tutkitaan:
- miten kehon äärelle voi pysähtyä,
- miten kehoa voi kuunnella,
- miten kehossa voi olla
- miten tunteet voivat olla kehossa,
- miten tunteet voivat liikkua kehossa,
- miten keho voi olla turvallinen arjen kumppani.
Keho ja mieli muodostavat kokonaisuuden ja ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Kehon asento vaikuttaa mielialaan ja mieliala kehon asentoon. Tunteet aktivoivat ensimmäisenä kehon ja saavat aikaan fyysisen reaktion, minkä ihminen huomaa kehon tuntemuksina ja kokemuksina. Tunteet vaikuttavat välittömästi hengitykseen, jo ennen kuin ihminen oivaltaa niiden vaikuttavan kehossaan. Jännitys on kehon luonnollinen tapa suojautua vaikeilta asioilta, mutta se miten paljon ja missä jännitystä tarvitaan vaihtelee tilanteen mukaan.
Psykofyysisessä fysioterapiassa lähtökohtana on aina aistiva ja kokeva keho. Fysioterapiassa tutkitaan kehon ja mielen yhteyttä, mitä sinussa tapahtuu nyt? Miten voit esimerkiksi istua alas epämukavan tunteen kanssa? Kehollisten harjoitusten kautta opetellaan pysähtymään, kuuntelemaan ja kokemaan, huomioimaan kehon tuntemuksia ja säätelemään kehon toimintaa, sen vireystilaa ja perusjännitystä arjen elämää tukevaksi. Myönteisten kehokokemusten kautta lisätään luottamusta omaan kehoon ja sen hermojärjestelmän joustavuuteen.
Psykofyysiseen fysioterapiaan voi tutustua tarkemmin lukemalla erikoistumisopinnoissa kirjoittamani kehittämistehtävän: Keho kumppaniksi ihmetellen, kokien ja oppien – Ahdistuksen säätely psykofyysisessä fysioterapiassa.
Keho ja sen aistit kulkevat aina mukanasi
Keho on läsnä vain tässä hetkessä, toisin kuin ajatukset, jotka liikkuvat menneisyyden, tämän hetken ja tulevaisuuden välillä. Kehon avulla mieli voi oppia olemaan reagoimatta ja valita tietoisemmin. Kun opettelet esimerkiksi tunnustelemaan ja hakemaan kehon tasapainoisen asennon, se viestii tiedostamattomasti luottamuksen ja turvallisuuden tunteita ja rauhoittaa mieltäsi. Tasapainoinen asento lisää jämäkkyyttä ja tukee sinua sekä sisäisesti että ulkoisesti. Asennon muuttuminen auttaa sinua ilmaisemaan rohkeammin myös mielipiteitä ja toiveita, rajaamaan olemistasi.
Peruskehotietoisuus on lähtökohta ja väline mielen harjoittamiseen ja ennen kaikkea se on kaikille mahdollinen, opeteltavissa oleva taito. Basic Body Awareness Terapia BBAT, on fysioterapian peruskehotietoisuusmenetelmä, joka lähestyy tietoisuustaitoja kehon kautta. Voit tutustua BBAT-ryhmän kokemuksiin lukemalla Selkäliiton Hyvä Selkä -lehden numerossa 2/2016 julkaistun Hei keho, mitä kuuluu? –artikkelin.
Tervetuloa psykofyysiseen fysioterapiaan joko ilman lähetettä tai
lääkärin kirjoittamalla
fysioterapialähetteellä (SV 3FM),
jolloin voit hakea Kelakorvauksen.
"Oma keho matkakumppanina on
turvallista jatkaa elämäntaivalta."
- Hannele Laitinen 2015 -
Psykofyysisen fysioterapian sisältö
Psykofyysisessä fysioterapiassa tavoitteena on kehon kautta edistää ihmisen kokonaisvaltaista toimintakykyä. Tavoitteet määräytyvät ihmisen voimavarojen ja elämäntilanteen mukaan.
Harjoitukset
Psykofyysisessä fysioterapiassa tehdään asento-, liike-, hengitys-, kehotietoisuus-, mielikuva- ja rentoutumisharjoituksia, pehmytkudoskäsittelyjä ja vuorovaikutusta vahvistavia harjoituksia. Psykofyysisen fysioterapian harjoitusten valinnassa ja ohjaamisessa huomioidaan ihmisen nykyhetken voimavarat ja tuetaan kehon voimavarojen edistymistä. Siinä opetellaan myös tasapainon löytämistä palauttavan ja kuormittavan olemisen/tekemisen välille eli toimintakykyä edistävää rasitus-leporytmiä. Myös kaikissa liikkeissä on mukana aina rasituksen ja levon vaihtelu, minkä opettelu korostuu osana peruskehotietoista harjoittelua ja on äärimmäisen tärkeä taito kipujen yhteydessä.
Uuden oppiminen onnistuu parhaiten optimaalisessa vireystilassa, minkä vuoksi fysioterapiassa opetellaan vireystilan tunnistamista ja säätelyä. Olennainen osa harjoittelua on myös itsemyötätunnon harjoittelu kehon kautta ja positiivisen kehokuvan tukeminen. Liikunnan korostamisen sijaan puhun tasapainoisesta liikkumisesta, joka on arjen monipuolista aktiivisuutta omien voimavarojen ja mielenkiinnon kohteiden mukaan. Liikkuminen voi olla myös tavoitteellista liikuntaa ja siihen ohjausta. Tasapainoinen liikkuminen edellyttää elämän ja tilanteiden toistuvaa rytmittämistä niin, että ihmisellä on riittävästi aikaa levolle ja liikkeelle.
Arviointi
Toteutuneen psykofyysisen fysioterapian arvioinnissa merkittävintä on, miten ihminen itse kokee oman arkielämänsä sujumisen ja toiminnan muuttuneen. Psykofyysisessä fysioterapiassa käytetään myös mittareita ja ne valitaan yksilöllisesti.
"Mielenterveys on
tasapainoisen olemisen ja tekemisen tunnustelua Elämän Keinulaudalla.
Se on yhtä altis muuttujille kuin sää,
mutta sateenkin sattuessa pärjää kumisaappailla."
- Psykofyysisen fysioterapian erikoistumisopinnoissa
ryhmätyön tuloksena syntynyt ajatus 2015 -
www.rentosyke.fi - päivitetty 19.5.2021